Είναι η αλόη βέρα καλή για την επιδερμίδα;

Όταν πρόκειται για τη φροντίδα του δέρματός σας, υπάρχουν τόσα πολλά συστατικά εκεί έξω που μπορεί να είναι ευεργετικά. Ένα από αυτά είναι η αλόη βέρα!

Αλλά τι μπορεί να κάνει αυτό το αιχμηρό παχύφυτο για το δέρμα σας και πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσετε; \

Τι είναι η αλόη βέρα; 

Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό που μοιάζει με κάκτο που αναπτύσσεται κυρίως σε ζεστά, ξηρά κλίματα – που συχνά αναφέρεται ως «κρίνος της ερήμου». Ιστορικά, η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους για εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια, ήδη από την Αρχαία Αίγυπτο ως φυσικό φυτικό φάρμακο. Η αλόη βέρα έχει δύο μέρη που χρησιμοποιούνται συνήθως: το διαυγές τζελ μέσα στα φύλλα και το λάτεξ αλόης, που είναι ο κίτρινος πολτός ακριβώς κάτω από το εξωτερικό μέρος των φύλλων. Γενικά, είναι το διαυγές, κολλώδες τζελ που χρησιμοποιείται τοπικά στο δέρμα, ενώ το λάτεξ αλόης λαμβάνεται από το στόμα ως συμπλήρωμα ή χυμός για άλλα οφέλη όπως η ενίσχυση της πέψης.

Ποια είναι τα οφέλη της αλόης βέρα στο δέρμα;

Η αλόη βέρα πιστεύεται ότι είναι γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ενώσεις που μπορεί να είναι εξαιρετικές για το δέρμα σας. Χρειάζεται όμως να χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο.

Εδώ είναι μερικοί μόνο λόγοι για τους οποίους η αλόη βέρα αξίζει μια θέση στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας:

Καταπραΰνει

Μπορείτε να εφαρμόσετε τζελ αλόης βέρα σε ευαίσθητο δέρμα έως και τρεις φορές την ημέρα. Το τζελ έχει δροσιστική και καταπραϋντική δράση και ενυδατώνει την περιοχή, βοηθώντας στη διαδικασία να διατηρείται το δέρμα ελαστικό.

Δροσίζει 

Χάρη στις ψυκτικές ιδιότητες του τζελ αλόης βέρα, μπορεί να βοηθήσει να δροσίσει το δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο και να αναπληρώσει μέρος της χαμένης υγρασίας. Γι’ αυτό πιθανότατα θα εντοπίσετε την αλόη βέρα ως συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης μετά τον ήλιο για να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό, ελαστικό και λείο μετά την έκθεση στον ήλιο.  Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε εδώ ότι δεν μπορεί να αποτρέψει το ηλιακό έγκαυμα.

Ενυδατώνει

Έχουμε θίξει εν συντομία τις ενυδατικές ικανότητες της αλόης βέρα στα παραπάνω σημεία. Αλλά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται μόνο ως ενυδατική κρέμα για το καμένο δέρμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την αλόη βέρα ως μια κανονική, καθημερινή ενυδατική κρέμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Ειδικά εάν το δέρμα σας είναι ξηρό ή εάν αντιμετωπίζετε έκζεμα, η αλόη βέρα πιστεύεται ότι είναι πραγματικά χρήσιμη για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο. Άλλωστε, το ενυδατωμένο δέρμα είναι υγιές δέρμα!

Για περισσότερη ενυδάτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τζελ και ενυδατικές κρέμες αλόης βέρα λίγο πριν τον ύπνο και να τις αφήσετε να δράσουν όλη τη νύχτα. Τα οφέλη της αλόης βέρα στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορούν να οδηγήσουν σε έντονη ενυδάτωση και να σας βοηθήσουν να απαλύνετε το δέρμα σας ενώ κοιμάστε.

Είναι η αλόη βέρα καλή για τη γήρανση του δέρματος; 

Επιπλέον, υπάρχει ένα άλλο όφελος που σχετίζεται με τις ενυδατικές ιδιότητες της αλόης βέρα… δρα επίσης ως εξαιρετικό προϊόν περιποίησης για τη φροντίδα του γερασμένου δέρματος.

Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι το τζελ αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σημαδιών των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, βοηθώντας το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία και ενισχύοντας τη συνολική εμφάνιση του δέρματος. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του σχηματισμού ρυτίδων και λεπτών γραμμών.

Είναι η αλόη βέρα καλή για τις κηλίδες;

Θεωρείται επίσης ότι η αλόη βέρα είναι μια εξαιρετική, φυσική πηγή σαλικυλικών οξέων και φυτικών ορμονών όπως οι γιβερελλίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν με τα σπυράκια, τις κηλίδες και τα μαύρα στίγματα.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός της αλόης βέρα με την τοπική θεραπεία της τρετινοΐνης είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη ερυθρότητα και λιγότερες κηλίδες από εκείνους που μόλις εφάρμοσαν τρετινοΐνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κηλίδες μπορεί να προκληθούν από βρωμιά στο δέρμα σας. Πιστεύεται ότι η αλόη βέρα μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση αυτών των βακτηρίων που προκαλούν κηλίδες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη του σχηματισμού κηλίδων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την αλόη βέρα στο δέρμα σας 

Όταν χρησιμοποιείτε αλόη βέρα, να είστε πάντα προσεκτικοί. Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά αλόη βέρα, κάντε πάντα το τεστ σε μια μικρή περιοχή (όπως τον καρπό σας) και περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί με κανέναν τρόπο. Μόλις καταλάβετε ότι δεν είστε αλλεργικοί, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε την αλόη βέρα στο πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Last but not least

Το θαυμαστό προϊόν που είναι η αλόη βέρα έχει πολλές χρήσεις στον κόσμο της υγείας και της ομορφιάς και σίγουρα υπάρχει λόγος για τον οποίο τιμάται για τόσα πολλά χρόνια. Από τα συμπληρώματα μέχρι την περιποίηση του δέρματος, η αλόη βέρα έχει αποδειχθεί ότι έχει μερικά φανταστικά οφέλη.

Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε νέο προϊόν ή συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να κάνετε μια δοκιμή  ή να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι είστε απολύτως ασφαλείς στη χρήση του.

 

 

17 Φεβρουαρίου, 2023

Αφήστε μια απάντηση

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.