Ζάχαρη καρύδας — Μια εναλλακτική υγιεινή ζάχαρη ή ένα μεγάλο ψέμα;

Οι βλαβερές συνέπειες της επεξεργασμένης ζάχαρης γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι να στρέφονται σε φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Ένα γλυκαντικό που έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια είναι η ζάχαρη καρύδας. Αυτή η ζάχαρη προέρχεται από τον φοίνικα καρύδας και διαφημίζεται ως πιο θρεπτική και χαμηλότερη σε γλυκαιμικό δείκτη από τη ‘κανονική’ ζάχαρη.

Με το άρθρο αυτό σκοπό έχουμε να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τους μύθους και να εξακριβώσουμε εάν η ζάχαρη καρύδας είναι μια πραγματικά υγιεινή εναλλακτική λύση στην ζάχαρη.

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και πώς παρασκευάζεται;

Η ζάχαρη καρύδας ονομάζεται επίσης ζάχαρη φοίνικα καρύδας. Είναι μια φυσική ζάχαρη που παρασκευάζεται από χυμό φοίνικα καρύδας, που είναι το ζαχαρούχο εσωτερικό υγρό του φυτού καρύδας. Συχνά συγχέεται με τη ζάχαρη φοίνικα, η οποία είναι παρόμοια αλλά φτιαγμένη από διαφορετικό είδος φοίνικα. Η ζάχαρη καρύδας παρασκευάζεται με μια φυσική διαδικασία 2 σταδίων:

  1. Γίνεται ένα κόψιμο στο άνθος του φοίνικα καρύδας και ο υγρός χυμός συλλέγεται σε δοχεία.
  2. Ο χυμός θερμαίνεται μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού.

Το τελικό προϊόν είναι καφέ και κοκκοποιημένο. Το χρώμα του είναι παρόμοιο με αυτό της ακατέργαστης ζάχαρης, αλλά το μέγεθος των σωματιδίων είναι συνήθως μικρότερο ή πιο μεταβλητό.

ζάχαρη καρύδας βιολογική Είναι πιο θρεπτική από την κανονική ζάχαρη;

Η κανονική επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη δεν περιέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά και επομένως παρέχουν «κενές» θερμίδες. Ωστόσο, η ζάχαρη καρύδας διατηρεί αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο εσωτερικό της καρύδας.

Τα πιο αξιοσημείωτα από αυτά είναι τα μέταλλα σίδηρου, ψευδάργυρος, ασβέστιο και κάλιο, μαζί με μερικά λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά.

Στη συνέχεια, περιέχει μια ίνα που ονομάζεται ινουλίνη, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης και εξηγεί γιατί η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη.

Παρόλο που η ζάχαρη καρύδας περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να λάβετε πολύ περισσότερα από λοιπά τρόφιμα.

Η ζάχαρη καρύδας είναι πολύ υψηλή σε θερμίδες (το ίδιο με την κανονική ζάχαρη) και θα πρέπει να φάτε μια γελοία ποσότητα για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας για τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά.

Η ζάχαρη καρύδας  έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  Στη γλυκόζη δίνεται GI 100. Για σύγκριση, τα τρόφιμα με GI 50 αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά το ήμισυ της καθαρής γλυκόζης. Η επιτραπέζια ζάχαρη έχει GI περίπου 60, ενώ η ζάχαρη καρύδας έχει μετρηθεί με GI 54 (2).

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ΓΔ μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ των ατόμων και μπορεί επίσης να διαφέρει μεταξύ των παρτίδων ζάχαρης καρύδας.

Αν και η περιεκτικότητά της σε ινουλίνη πιθανώς επιβραδύνει κάπως την απορρόφηση σακχάρου, δεν είναι σαφές εάν αυτή η μέτρια διαφορά στο GI έχει κάποια σχέση με την υγεία.

Η ζάχαρη καρύδας περιέχει φρουκτόζη; βιολογική ζάχαρη καρύδας

Η προστιθέμενη ζάχαρη είναι ανθυγιεινή γιατί προκαλεί σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, δεν παρέχει ουσιαστικά βιταμίνες ή μέταλλα, αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ένας άλλος πιθανός λόγος που η προσθήκη ζάχαρης είναι τόσο ανθυγιεινή είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη.

Αν και δεν είναι όλοι οι επιστήμονες πεπεισμένοι ότι η φρουκτόζη είναι ένα σοβαρό ζήτημα σε υγιείς ανθρώπους, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η υπερβολική φρουκτόζη μπορεί να προάγει το μεταβολικό σύνδρομο σε παχύσαρκα άτομα.

Η κανονική επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) είναι 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη, ενώ το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη είναι περίπου 55% φρουκτόζη και 45% γλυκόζη.

Παρά τους συχνούς ισχυρισμούς ότι η ζάχαρη καρύδας είναι αποτελεσματική χωρίς φρουκτόζη, αποτελείται από 70-80% σακχαρόζη, η οποία είναι η μισή φρουκτόζη.

Για το λόγο αυτό, η ζάχαρη καρύδας παρέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με την κανονική ζάχαρη, γραμμάριο προς γραμμάριο.

Η υπερβολική κατανάλωση, τα πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα όπως μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Αν και η ζάχαρη καρύδας έχει ελαφρώς καλύτερο προφίλ θρεπτικών συστατικών από την επιτραπέζια ζάχαρη, οι επιπτώσεις της στην υγεία θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες.

Χρησιμοποιήστε τη ζάχαρη καρύδας με μέτρο, όπως θα χρησιμοποιούσατε την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη.

 

Στο τέλος της ημέρας, η ζάχαρη καρύδας δεν είναι μια τροφή που κάνει θαύματα.

Μοιάζει πολύ με την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη, αν και δεν είναι τόσο επεξεργασμένη και περιέχει ορισμένες ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη καρύδας, χρησιμοποιήστε τη με φειδώ όπως θα συνέβαινε και με την κανονική. Η ζάχαρη καρύδας ανήκει στο ίδιο επίπεδο με τις περισσότερες εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης. Είναι πιο υγιεινή από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, αλλά σίγουρα χειρότερη από το να βγάλετε τελείως την ζάχαρα από την ζωή σας!

 

 

 

14 Οκτωβρίου, 2022

Αφήστε μια απάντηση

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.