Χριστούγεννα στον ‘πάγο’: Vegan carrot cake

Έχετε δοκιμάσει ποτέ ένα κέικ φτιαγμένο με λαχανικά; Αυτή η συνταγή για vegan κέικ καρότου είναι μόνο ένα από τα πολλά κέικ λαχανικών που έχει εκπληκτική γεύση παρά με το που ακούς, σκέφτεσαι πως έχει λαχανικά!

Θεωρείται ότι η χρήση γλυκών λαχανικών, όπως τα καρότα, σε συνταγές για κέικ ξεκίνησε από την Αγγλία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένας φθηνός τρόπος να φτιάξεις νόστιμα κέικ. Η προσθήκη καρότων στο κουρκούτι του κέικ προσθέτει υφή αλλά και γλυκύτητα στο κέικ. Βοηθά επίσης να διατηρείται ελαφρύ και υγρό. Ενώ τα μπαχαρικά όπως η κανέλα και το τζίντζερ προσθέτουν επίσης λίγη ζεστασιά και εσάνς  Χριστουγέννων στο κέικ.

Το κέικ καρότου φυτικής προέλευσης ολοκληρώνεται στη συνέχεια με μια εναλλακτική βουτυρόκρεμα χωρίς γαλακτοκομικά λεμόνι και μισά καρύδια, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα παγωμένο τυρί κρέμα αν θέλετε. Το πώς θα επιλέξετε να διακοσμήσετε το κέικ σας (με ξηρούς καρπούς ή με άλλο τρόπο) εξαρτάται από εσάς!

Μόλις βγει από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα! Γιατί να μην το απολαύσετε με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή καφέ, δίπλα από το τζάκι!

 

Δυσκολία: Μέτριο

Μερίδες: 12 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Συνολική ώρα:  1 ώρα και λεπτά

 

 

Συστατικά

Για το κέικ:

  • 200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 0,5 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γραμμάρια σάλτσα μήλου
  • 150 ml φυτικό λάδι
  • 115 ml φυτικό γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
  • 2 μεγάλα καρότα τριμμένα
  • 50 γραμμάρια ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους π.χ. καρύδια ή πεκάν
  • 50 γραμμάρια σταφίδες

Για την επικάλυψη – frosting

  • 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 150 γραμμάρια Vegan βουτύρου χωρίς γαλακτοκομικά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 C και ετοιμάστε 2 τετράγωνες φόρμες για κέικ 6 ιντσών στρώνοντάς χαρτί ψησίματος.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ή κανάτα, ανακατέψτε τη σάλτσα μήλου, το φυτικό λάδι, το φυτικό γάλα και την υγρή βανίλια.

Ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν πριν τοποθετήσουμε μέσα στην γέμιση τα τριμμένα καρότα, τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες.

Έπειτα, ρίχνουμε το μείγμα του κέικ ομοιόμορφα ανάμεσα στις δύο φόρμες και τις τοποθετούμε στο κέντρο του φούρνου για 45 λεπτά – 1 ώρα (μέχρι το κέικ να γίνει ελαστικό στην αφή και να βγει η οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή που θα το δοκιμάσετε).

Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για 15 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τις φόρμες τους.

Στην συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν πάρα πολύ καλά πριν τοποθετήσουμε το frosting.

Για το frosting, προσθέστε τη ζάχαρη άχνη, το vegan βούτυρο και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ ανάμειξης και τα χτυπάμε μαζί μέχρι να πάρουν με κρεμώδη υφή.

Απλώστε το μισό από το frosting στο κάτω στρώμα του κέικ σας, προσθέστε το επόμενο στρώμα στην επάνω πλευρά του.

Τέλος, διακοσμείστε με ολόκληρα ή/και ψιλοκομμένα καρύδια ή ότι άλλο εσείς επιθυμείτε.

Pro Tips:

Για μια λαχταριστή γεύση, αυτό το vegan κέικ καρότου περιέχει επίσης σταφίδες και για λίγη επιπλέον τραγανή γεύση, περιέχει ψιλοκομμένα καρύδια. Ως υποκατάστατο για τα καρύδια, θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα πεκάν που είναι κοινά στις αμερικανικές παραλλαγές αυτής της συνταγής κέικ.

Η παρασκευή της τούρτας είναι εύκολη. Είναι μια συνταγή όλα σε ένα μπολ, όπου απλά ανακατεύετε τα υλικά μαζί. Δεν γίνεται πιο εύκολο από αυτό.

Το μόνο που μένει να κάνετε είναι να μοιράσετε τη ζύμη του κέικ σε δύο φόρμες και να την ψήσετε για 45 λεπτά έως 1 ώρα. Το κέικ έχει πολύ μεγάλο χρόνο ψησίματος καθώς είναι πολύ υγρό!

Για να ελέγξετε ότι το κέικ είναι έτοιμο χρησιμοποιήστε ένα ξύλο για σουβλάκι ή ένα κοφτερό μαχαίρι και τρυπήστε το στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρό τότε το κέικ είναι πλήρως ψημένο. Εάν υπάρχει λίγο κουρκούτι για κέικ κολλημένο στο ξύλο ή στο μαχαίρι, τότε θα χρειαστεί άλλα 10 – 15 λεπτά περίπου. Απλά να το έχετε στο νου σας!

21 Δεκεμβρίου, 2022

Αφήστε μια απάντηση

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.