Η ιστορία του Κακάο

cacao-pods_O

Η ιστορία του Κακάο

Το κακάο υπάρχει από την αυγή του ανθρώπου. Οι πρώτες καταγραφές χρήσης του κακάο προέρχονται από το 1000 π.Χ. Οι Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής ήταν οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν, αλλά οι πολιτισμοί των Μάγια και των Αζτέκων ήταν οι μεγαλύτεροι χρήστες του.

Ειδικά στον πολιτισμό των Μάγια, το κακάο παίζει πρωταρχικό ρόλο. Οι Μάγιας είναι ο πρώτος πολιτισμός που καλλιέργησε το κακάο, και αυτοί που το ονόμασαν ‘ξοκοάτλ’ (Xocoatl). Οι μύθοι τους λένε ότι οι κόκκοι κακάο ήταν ένα ιερό δώρο από τους Θεούς τους. Οι κόκκοι κακάο ήταν επίσης το νόμισμα της εποχής του πολιτισμού των Μάγια.

Αν και ο Κολόμβος ήταν αυτός που πρώτος βρήκε κόκκους κακάο, ήταν ο Χέρναντο Κορτέζ που έφερε το κακάο στην Ευρώπη όταν επισκέφτηκε και κατέκτησε τους Αζτέκους. Από την Ευρώπη, τα κακαόδεντρα μετανάστευσαν σιγά σιγά στις χώρες της ανατολής. Σύντομα, τα κακαόδεντρα εξαπλώθηκα και το ρόφημα σοκολάτας έγινε μια διεθνής λιχουδιά. Μεταξύ 1500 και 1700 μ.Χ. , η μανία της σοκολάτας σάρωσε την Ευρώπη. Η σοκολάτα γίνεται τόσο δημοφιλής, που ο Πάπας Πίος ο V δήλωσε επίσημα ότι η κατανάλωση σοκολάτας δεν παραβαίνει τους κανόνες την νηστείας.

Το 1570 μ.Χ. η σοκολάτα αρχίζει να χρησιμοποιείται ως φάρμακο ή ακόμη και ως αφροδισιακό, ενώ τα καταστήματα σοκολάτας (chocolate houses) γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αγγλία.

Το βούτυρο κακάο δεν χρησιμοποιήθηκε ως βούτυρο μασάζ πάρα μόνο όταν το 1828 ένας Ολλανδός επιστήμονας με το όνομα Conrad Von Houten εφηύρε την πρέσα κακάο. Η πρέσα αυτή διαχωρίζει το βούτυρο κακάο από την κακαόμαζα. Από την μίξη του κακάο και του βούτυρο κακάο με την ζάχαρη και την βανίλια φτιάχνεται η πρώτη σοκολάτα σε στερεά μορφή.

Η μόνη χώρα που αντιμετώπισε δυσκολία στην αποδοχή της σοκολάτας ήταν η Γαλλία. Το Γαλλικό Δικαστήριο δεν εμπιστεύτηκε αυτό το ξενόφερτο ρόφημα και σκόπευε να απαγορεύσει την εισαγωγή του. Η απαγόρευση εμποδίστηκε μόνο από εντολή της Βασίλισσας, Άννας της Αυστρίας. Αργότερα, το Γαλλικό Δικαστήριο άλλαξε την γνώμη του.

Τα πρώτα γλυκίσματα σοκολάτας φτιάχτηκαν κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Οι στρατιώτες χρειάζονταν ενέργεια και η σοκολάτα τους την παρείχε άμεσα. Το γλύκισμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε οι στρατιώτες να μπορούν να το κουβαλούν μαζί τους. Σήμερα, η σοκολάτα εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αναλώσιμα που δημιουργήθηκαν, ενώ το βούτυρο κακάο είναι εξίσου δημοφιλές με τη σοκολάτα.

Μόνο πρόσφατα αποκαλύφθηκαν οι φαρμακευτικές ιδιότητες του βουτύρου κακάο. Τώρα, εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το κακάο για να θεραπεύσουν το δέρμα τους ή απλά να χαλαρώσουν.

14 Σεπτεμβρίου, 2017