Αιθέρια και φυτικά έλαια: Αντιγήρανση & σύσφιξη της επιδερμίδας, με τα καλούδια της φύσης.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί καθημερινά μία πληθώρα από προϊόντα περιποίησης προσώπου τα οποία υπόσχονται κα προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενάντια στην αντιγήρανση και την σύσφιξη της επιδερμίδας! Και τις περισσότερες φορές αυτό είναι εφικτό!

Τα συμβατικά όμως προϊόντα περιποίησης που κυκλοφορούν, συχνά χάνουν φυσικότητας και επιβαρύνουν τον πλανήτη μας κλιματικά, τόσο κατά την παραγωγή όσο και κατά την διακίνηση τους.

Και επειδή ο πλανήτης μας, στον οποίο κατοικούμε είναι ένας και επιβάλλεται να τον προστατέψουμε, όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα φυσικά καλλυντικά.

Ένας ακόμη καλύτερος τρόπος είναι φτιάξεις τα δικά σου καλλυντικά στο σπίτι! 

Από τα βασικά υλικά που θα χρειαστείς για την υλοποίηση αυτών είναι τα φυτικά έλαια ή αλλιώς έλαιο βάσης και τα αιθέρια έλαια, ώστε να έχουν αποτελεσματικότητα και απίθανο άρωμα.

Παρακάτω θα δούμε συνοπτικά τι είναι τα αιθέρια και τα φυτικά έλαια καθώς και κάποιες προτεινόμενες συνταγές, που μπορείτε να κατασκευάσετε με ελάχιστα υλικά στο σπίτι σας, για τα δικά σας φυσικά σπιτικά καλλυντικά σύσφιξης και περιποίησης της επιδερμίδας.

Τι είναι τα φυτικά έλαια;

Τα φυτικά έλαια ή αλλιώς γνωστά και ως έλαια βάσης προέρχονται από καρπούς, κουκούτσια, σπόρους, πυρήνες φυτών και φρούτων, είναι λιπαρές ουσίες και εξάγονται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα φυτικά έλαια παράγονται με την έγχυση του φυτού σε κάποιο άλλο φυτικό έλαιο όπως ελαιόλαδο, ηλίανθο κτλπ, όπως μπορεί να συμβαίνει με το χαμομηλόλαδο ή κάποιο σπαθόλαδο.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσια επάνω στην επιδερμίδα χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια πρόσμιξη ή στο φαγητό (προσοχή ΜΟΝΟ όσα είναι πιστοποιημένα ως βρώσιμα είναι κατάλληλα για μαγειρική).

Σχετικά με την καλλυντική τους χρήση, μπορούν να θεραπεύσουν, ενυδατώσουν, επουλώσουν, να ενισχύσουν την ελαστικότητα και να βοηθήσουν στην αντιγήρανση της επιδερμίδας.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια; 

Τα αιθέρια έλαια ή αλλιώς πτητικά, είναι φυτικής προέλευσης και φέρουν το χαρακτηριστικό άρωμα της πρώτης ύλης από την οποία προέρχεται. Συνήθως τα αιθέρια έλαια προέρχονται από φυτά, άνθη, ρίζες, καρπούς, σπόρους μέσω της μεθόδου της απόσταξης με υδρατμούς, της ψυχρής έκθλιψης, της εκχύλισης με διαλύτη κ.α.

Τα αιθέρια έλαια δεν επιδέχονται πρόσμειξης (δλδ δεν παράγονται από δύο είδη φυτών μαζί), είναι 100% καθαρό φυτικό προϊόν και κατά την χρήση του πρέπει να εφαρμόζεται σε μικρή – ελάχιστη ποσότητα για την αποφυγή ερεθισμών.

Συνήθως, τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην αρωματοθεραπεία και την εναλλακτική ιατρική.

Πολύ συχνά θα δει κανείς να τα χρησιμοποιούν σε μηχανές καύσης (αρωματοθεραπεία), ως σταγόνες μέσα στο μπάνιο σας για χαλάρωση και θεραπεία, σε ανάμειξη με φυτικά έλαια για μασάζ, σε κρέμες για το πρόσωπο κ.α.

Ώριμη επιδερμίδα; Χάριστε της σφιγηλοτητα και αντιγήρανση άμεσα. 

Για ώριμη επιδερμίδα & ξηρότητα χρησιμοποιήστε έλαιο άγριο τριαντάφυλλου 

Το λάδι τριαντάφυλλο αποτρέπει την φθορά του δέρματος, μειώνει τις φλεγμονές και επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων. Ενυδατώνει βαθιά, έχει αντιοξειδωτική δράση και συσφίγγει το δέρμα.

Συνταγή για λάδι σώματος και προσώπου

  • 50ml Λάδι Άγριο Τριαντάφυλλο
  • 3 στ αιθέριο έλαιο Τριαντάφυλλο
  • 3 στ αιθέριο έλαιο Λιβάνι
  • ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα

 Συνταγή για λάδι σύσφιξης προσώπου

  • 100ml Λάδι Καρύδας προσθέστε
  • 5 στ αιθέριο έλαιο Σανδαλόξυλο
  • 5 στ αιθέριο έλαιο Λεβάντα
  • 3 στ αιθέριο έλαιο Κυπαρίσσι
  • ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα

Συνταγή για λάδι αντιγήρανσης

  • 25 γρ Αλόη Βέρα
  • 15 γρ Βούτυρο Καριτέ
  • 10 στ αιθέριο έλαιο Φασκόμηλο
  • 5 στ αιθέριο έλαιο Λεβάντα
  • ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα

Αν θέλετε και άλλες συνταγές μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο μέρος του άρθρου στο www.7elements.gr.

 

28 Σεπτεμβρίου, 2022

Αφήστε μια απάντηση

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.